Tiroler Gröstl is een perfecte maaltijd op of na een actieve dag op de piste. Het is een smakelijk en voedzaam gerecht, dat bestaat uit aardappelen, vlees, kruiden en natuurlijk een spiegelei. Vroeger maakten de koks altijd veel te veel eten voor hun gasten. Van die restjes werd vervolgens het avondeten voor het personeel gemaakt en zo ontstond Tiroler Gröstl. Inmiddels is het geen restjesmaaltijd meer, maar een zeer gewaardeerd gerecht dat door veel wintersporters wordt gegeten. Tiroler Gröstl is niet alleen lekker in de sneeuw, ook thuis smaakt het fantastisch!
Benodigdheden Tiroler Gröstl voor vier personen:
- 600 gram aardappelen
- 1 gesnipperde ui
- 1 teen knoflook fijn gesneden
- 300 gram spek in dobbelsteentjes
- 2 keer 2 eetlepels boter om in te bakken
- Zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels peterselie,
- 4 eieren
- 1 theelepel marjolein (kruid)
- Optioneel: 250 gr. gekookt rundvlees (soepvlees), of een restje varkensgebraad
Zo maak je Tiroler Gröstl
Kook de aardappelen in de schil voor ongeveer 10 minuten. Giet de aardappelen af en laat iets afkoelen om de schil te verwijderen. Snijd de aardappelen in plakjes, smelt de boter in de pan en bak daarin de aardappelen goudbruin en gaar. Bak in een andere pan de spekjes met 2 eetlepels boter. Als de spekjes bijna klaar zijn voeg je de ui en knoflook toe en bak je dit mee tot het mooi glazig is. Doe het spek/ui-mengsel bij de aardappeltjes, voeg marjolein toe en breng op smaak met zout en peper. Wil je de Gröstl nog smaakvoller en voedzamer maken? Voeg dan het rundvlees of het restje varkensgebraad toe. Roer het geheel goed door en bak ondertussen vier spiegeleieren. Verdeel het aardappelmengsel over de borden, leg er een eitje bovenop en strooi er wat peterselie overheen. Guten Appetit!
Tip: serveer wat frisse salade bij de Tiroler Gröstl