Käsespätzle is een populair kaasgerecht dat je in bijna alle Oostenrijkse berghutten kunt eten. De smeuïge kaasmassa wordt in veel gevallen opgediend in een traditionele gietijzeren pan. Daarbij serveert men vaak een frisse salade en gebakken uitjes. Een machtig gerecht, perfect voor een actieve dag op de piste. Als je alles hebt opgegeten, dan weet je zeker dat je de eerstkomende paar uur geen honger meer hebt. Ideaal als je na het skiën nog even een paar uur de après-ski induikt. In dit blog delen we het recept voor Käsespätzle. Traditioneel, zoals elke bergoma het maakt.
Recept Käsespätzle: dit heb je nodig voor 4 personen
- 5 eieren
- 500 gram bloem
- 150 – 250 ml water (afhankelijk van het deeg)
- 250 gram belegen kaas (liefst bergkaas)
- 40 gram boter (30 gram om in te bakken, 10 over de spätzle)
- 2 uien in halve ringen
- Snuf nootmuskaat
- Snuf kurkuma
- Fijngehakte peterselie
- Zout en peper naar smaak
- Scheut olijfolie
Bereidingswijze recept Käsespätzle
Het belangrijkste onderdeel van het recept voor Käsespätzle is de spätzle. Het is een soort pasta, die wordt gemaakt met een speciale spätzlerasp. Je kunt deze in Nederland bij diverse
speciaalzaken
kopen en ze zijn niet al te duur. Wil je dit niet, dan kun je de spätzle voor elleboogmacaroni vervangen, maar dit is een stuk minder lekker.
Klop voor het deeg de eieren in een schaal en voeg vervolgens beetje bij beetje de bloem toe. Breng op smaak met zout, peper, kurkuma en nootmuskaat. Voeg het water toe, tot het een mooi deeg wordt. Als allerlaatste gaat er een scheutje olijfolie bij. Laat het deeg ongeveer 15 minuten rusten. Wil je het deeg nog luchtiger hebben? Gebruik dan mineraalwater in plaats van water uit de kraan.
Leg de rasp boven een pan ruim kokend water en laat het beslag via de rasp in het water vallen. De spätzle is klaar als het deeg boven komt drijven. Schep het uit de an en spoel af met koud water. Op die manier wordt het deeg niet slap.
Meng de kaas door de spätzle en leg het geheel in een ingevette ovenschaal of pan. Houd een beetje kaas over ter garnering. Snijd de boter in kleine stukjes en leg dit op het mengsel. Zet het geheel 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. De Käsespätzle is klaar als de kaas helemaal gesmolten is.
Bak ondertussen de uien goudbruin in 30 gram boter. Gebruik gerust iets meer als de uien dat nodig hebben. Haal de schaal uit de oven en garneer met de uien en peterselie. Gutten Appetit!
Tip: serveer de Käsespätzle met een frisse salade