Skip to navigation Skip to main content

Winterrecept: Kaiserschmarrn

4005 - Winterrecept: Kaiserschmarrn (2)

Iedere wintersportliefhebber of zoetekauw die in Oostenrijk op skivakantie is geweest, heeft vast wel eens Kaiserschmarrn gegeten. Deze ‘kleine pannenkoekjes’, zoals kinderen ze ook wel noemen, ontstonden in de 14e eeuw, nadat de kok van keizer Franz Jozef I dit voor het voor hem bedacht. In eerste instantie vond de keizer deze bijzondere pannenkoek er maar vreemd uit zien. Later bleek dat hij het toch wel lekker vond en vele anderen met hem, want inmiddels behoort Kaiserschmarrn tot de klassiekers van de Oostenrijkse keuken. In dit blog delen we het originele recept van Kaiserschmarrn met je.

Recept Kaiserschmarrn: dit heb je nodig

Gelukkig voor ons zitten er geen speciale ingrediënten in de Kaiserschmarrn en kun je alles gewoon bij de supermarkt halen. Hieronder vind je wat je nodig hebt voor een flinke portie Kaiserschmarrn voor 4 personen.

Benodigde ingrediënten voor Kaiserschmarrn (4 personen):

  • 6 eieren
  • 180 gram bloem
  • 350 ml melk
  • Snufje zout
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 el suiker
  • 70 gram rozijnen, geweld (eventueel in Strohrum)
  • Boter om in te bakken
  • Poedersuiker
  • Optioneel: 3 el suiker

Voor de appelmoes:

  • 1 kg appels
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 2 el appelsap of water
4005 -  (2)

Zo maak je Kaiserschmarrn

Stap 1: Kaiserschmarrn zonder appelmoes is als Wiener Schnitzel zonder bosbessenjam en Pommes zonder mayonaise. Daarom beginnen we ons recept met het maken van de appelmoes. Dat doe je door de appels te schillen en hier blokjes van te snijden. Doe vervolgens je appels in een pan en strooi hier de suiker en kaneel overheen. Giet hier vervolgens het water of de appelsap bij, net wat jouw voorkeur heeft. Zet de pan voor een 30 minuten op laag vuur en kijk daarna of de appels zacht genoeg zijn. Stamp of pureer de appels vervolgens tot een egaal mengsel. Proef je appelmoes en voeg naar smaak nog suiker en/of kaneel toe.

Stap 2: Nu is het tijd voor het leukste deel van dit recept: de Kaiserschmarrn! Pak hiervoor twee mengkommen en splits de eieren. Meng de eidooiers in de kom met de bloem, melk, suiker en vanillesuiker tot een egaal en glad mengsel.

Stap 3: In de tweede kom klop je het eiwit met een snuf zout stijf. Nu is het tijd om de mengsels bij elkaar te voegen tot één luchtige mix. Eerst voeg je een klein beetje opgeklopt eiwitmengsel toe aan het beslag met de dooiers. Dit wordt ook wel 'familie maken' genoemd. Als je dit hebt gedaan voeg je de rest van je opgeklopte eiwitten toe aan je mengsel. Spatel alles rustig door en voeg als laatste de gewelde rozijnen toe. Geen liefhebber van rozijnen? Dan kan het ook prima zonder.

Stap 4: Nu ga je je Kaiserschmarrn bakken. Doe een klontje boter in je koekenpan en plaats deze op laag vuur. Wanneer de boter gesmolten is, doe je de helft van het beslag erbij en laat dit 5 tot 7 minuten gaar worden. Let op: zet het vuur niet te hoog, maar laat het mengsel rustig garen. Daarna draai je de pannenkoek om. Hiervoor deel je hem eerst in vier punten met je spatel en per kwart draai je ze om. Als alles gaar is, kun je de pannenkoek met een spatel in stukjes snijden. Bak ze daarna nog een minuutje door en zet ze apart. Herhaal deze stap met de andere helft van je beslag.

Stap 5 (bonustip): Wil je Kaiserschmarrn met een overheerlijk krokant laagje? Doe dan 3 eetlepels suiker in een koekenpan, laat dit smelten en karameliseren en doe de Kaiserschmarrn nog even terug in de pan. Roer alles goed door en klaar zijn je krokante Kaiserschmarrn!

Stap 6: Als alles klaar is, kun je je Kaiserschmarrn op tafel zetten in een grote schaal. Natuurlijk met poedersuiker erop en je zelfgemaakte appelmoes in een schaaltje ernaast.

Mahlzeit!

2232 - Winter - Lucas

Over Lucas

Lucas is een groot liefhebber van bergen. In de winter komt hij graag in de Oostenrijkse bergen om te skiën en te genieten van de mooie landschappen. Daarnaast geniet hij enorm van de gezelligheid. En wat er op het menu staat tijdens de lunch? Schnitzels natuurlijk!