Skip to navigation Skip to main content

Ski- en snowboardmateriaal, huren of kopen?

Welke passionele wintersporter droomt niet eens weg aan een etalage vol met kleurrijke, technische hoogstandjes. U kunt zich al voorstellen hoe u met uw favoriete paar ski’s of het meest hippe snowboard aan uw voeten stijlvol de berg afsjeest. U ziet uw eigen techniek zienderogen verbeteren, doet 360’s alsof het niks is, beeldt in dat u op een maagdelijke flank een super spoor nalaat… Dan komen er donkere wolken opzetten en vallen er allemaal euro-tekentjes naar beneden en u wordt compleet bedolven. Alles verdwijnt als sneeuw voor de zon bij het eerste besef dat alles met een prijskaartje komt.

Beginners

Als u nog niet kunt skiën of snowboarden, is het totaal niet interessant het materiaal reeds aan te schaffen. U bent nog niet eens zeker dat u het leuk zal vinden. Indien niet, dan is het veel geld om uw materiaal in de kast te laten staan. Voor beginners is er in elk geval al meer uit te geven. Een skijas en broek kunt u misschien nog lenen van vrienden, maar ik geef toe dat ik in elk geval liever mijn eigen kleren aantrek. Lessen zijn ook niet heel goedkoop, maar uiterst noodzakelijk. Een helm (goed voor jong en oud) en polsbeschermers (voor snowboarders) zijn niet zo duur en kunnen u toch goed beschermen als u valt. Het huren ervan is ook mogelijk, maar daar denk ik dan weer aan hygiëne. U kunt natuurlijk altijd een bandana onder uw helm aandoen en lichte handschoentjes onder de polsbeschermers. Dit is volledig afhankelijk van uw eigen budget.

Wennen aan skischoenen

Skischoenen zitten nooit heel erg comfortabel voor beginners: de manier van wandelen, de verschillende druk en wrijving op verschillende plaatsen, de brandende scheenbenen…Als u ze gaat huren en er zit iets niet lekker, kunt u altijd teruggaan naar de verhuurwinkel en vragen om te wisselen van model, maat en merk. Zo past u aan naar uw behoeften wanneer u maar wenst. Ok, dit is minder van toepassing voor de softboots voor snowboarders, maar u zou nog verschieten van het verschil tussen al die verschillende modellen!

Skilatten huren

De skilatten en stokken of het snowboard zou ik beginners nooit aanraden te kopen. Zelfs materiaal lenen van een andere wintersporter raad ik niet aan. Er bestaan namelijk speciale modellen om het leerproces te vergemakkelijken. Deze modellen zijn veel flexibeler en zorgen ervoor dat u veel eenvoudiger leert bochten maken en remmen. Ze zijn ook veel gemakkelijker aan te passen m.b.v. een ‘huurbinding’. Jaja, ze vragen in de winkel niet naar uw gewicht en lengte voor hun persoonlijke interesse, zo passen ze al het materiaal aan naar uw niveau en uw eigen lichaam. Voor de mensen die toch hun geld willen besteden hieraan, denk eraan dat de volgende keer dat u op wintersport vertrekt, dit materiaal al veel te gemakkelijk zal zijn. Huren is hier het antwoord, u kunt uw materiaal ook gaan wisselen of upgraden in de meeste winkels.

Intermediair

Na een aantal weken op dit niveau heeft u al beslist dat u graag aan skiën of snowboarden doet. U hebt uw skikledij en beschermers reeds aangeschaft, maar volgt beter nog les om uw technieken te verbeteren. Bent u toch wat minder overtuigd van de hygiëne van de schoenen, dan is dit het moment om skischoenen of snowboardboots aan te schaffen. U weet reeds waar de gevoelige punten van uw voeten liggen. Pas op, u moet heel veel verschillende modellen passen om de beste schoen eruit te halen. Vertel de verkoper ook precies uw niveau en uw vorderingen, dan kunnen ze de perfecte schoen helpen uitkiezen. Voor snowboarders is het ook noodzakelijk te weten welke binding u het liefst gebruikt. Skilatten zou ik niet kopen. De verhuurwinkels in de bergen vernieuwen elk jaar hun verhuurvoorraad. Elk jaar dat u gaat skiën, zal dit met nieuwe latten zijn. Telkens krijgen deze een volledig onderhoud vooraleer ze aan de volgene persoon verhuurd worden. U huurt dus telkens goed materiaal. U kunt ook aanpassen naar uw skistijl: doet u 1 dag liever grote bochten en de volgende diepsneeuw, dan kunt u daarvoor de geschikte ski kiezen. Een snowboard wordt sneller aangekocht. Een allround board blijft lang meegaan en de design is voor de meesten een statement. Het nadeel is dan wel dat u zelf instaat voor het onderhoud.

Gevorderden

Huren of kopen zie ik hier afhankelijk van het aantal weken u in de bergen vertoeft. Voor 1 week per seizoen is huren wellicht de beste oplossing. Indien het stukken intensiever is, is eigen materiaal toch veelal beter. Er zijn verschillende modellen voor verschillende stijlen: carving, slalom, reuzeslalom, freeride, freestyle voor skiën, snowboarden of zelfs klassiek of skating voor langlaufen. De meesten hebben reeds een voorkeur. De meeste gevorderden kunnen ook zelf instaan voor een groot deel van het onderhoud van het materiaal, dit kan de kosten ook goed drukken. Er is voor elk wat wils en dan is het prijskaartje niet meer van belang. Wat telt is dat u met een goed gevoel die berg afgaat. Een laatste tip, bij een nieuwe aankoop is het nooit weggesmeten geld om een klein slotje erbij aan te schaffen!

125 - Winter - Sarah

Over Sarah

De eerste keer skiën vergeet Sarah nooit meer. Na haar opleiding lichamelijke opvoeding bracht ze enkele seizoenen door als skileraar in het Zwitserse St. Moritz. Inmiddels is ze terug in België, maar de passie voor skiën is er nog steeds.