In de winter van 2019/2020 maakten we een prachtige reis door Zwitserland waarbij we maar liefst negen verschillende skigebieden bezochten. De vierde bestemming was biosfeerreservaat Entlebuch, een wat minder bekende bestemming in centraal Zwitserland. Het gebied staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en dat is niet voor niets. De bergomgeving is uniek, evenals de manier waarop de plaatselijk bevolking ermee omgaat. Tijdens onze reis gingen we 's ochtends heel vroeg toerskiën, maar ook verkenden we de skigebieden en we gingen op culinaire wandeltocht. Ook van deze bestemming maakten we een video en verzamelden we 5 tips voor jou wanneer je zelf op skivakantie naar Entlebuch gaat.
UNESCO Biosfeerreservaat Entlebuch: kleine skigebieden, grootse natuur
Het UNESCO Biosfeerreservaat Entlebuch ligt centraal in de driehoek Luzern, Interlaken en Bern. Als UNESCO Bioreservaat is niet alleen het landschap zo bijzonder dat het beschermd dient te worden, maar ook de manier hoe de lokale bevolking ermee omgaat en probeert de regionale economie gezond te houden. Zo zijn er bijvoorbeeld veel lokale producten die je er onder de naam 'Echt Entlebuch' kunt kopen. Sörenberg is het dorp met het grootste skigebied en daardoor tevens het meest bekend. Het skigebied telt 53 km aan pistes en is zeer geschikt voor families: overzichtelijk en afwisselend. Marbachegg bij het dorpje Marbech telt 20 km aan pistes en is daarmee wat kleiner. De sleepliften Frühli, Gfellen en Heiligkreuz-First liggen iets verder van de skigebieden en zijn vooral populair bij locals of een uurtje skiplezier. Wij hebben Entlebuch ervaren als een zeer bijzondere en vooral unieke bestemming.
Tip 1: Doe de speedcheck in Sörenberg
Vind jij het leuk om je snelheid op de piste te meten en ben je niet bang voor een flinke snelheid? Zoek dan zeker de speedcheck in het skigebied van Sörenberg op. Vaak zijn speedchecks best 'lafjes' en kun je met moeite 60 km/u halen, maar hier is dat anders. De piste is behoorlijk steil, zeker aan het begin, waardoor je hier met gemak snelheden boven de 80 of 100 km/u kunt halen. Als je dat durft natuurlijk...
Tip 2: Maak een toerskitocht op de Schrattenfluh voor zonsopkomst
Oke, dit is misschien niet een tip voor iedereen, maar wanneer je liefhebber bent van toerskiën of dit graag een keer zou willen proberen is dit echt dé tip. De Schrattenfluh is een bijzonder karstgebergte met een waanzinnig uitzicht. Toerskiën op deze plek is niet al te moeilijk, de klim is goed te doen en ook de afdaling is niet heel technisch of steil. Wanneer je het gebied niet kent, is het natuurlijk wel aan te raden de tocht samen met een gids te doen. Wij gingen 's ochtends heel vroeg in het donker op pad, zodat we eenmaal boven konden genieten van een prachtige zonsopkomst; ijskoud, maar prachtig!
Tip 3: De zwarte dalafdaling vanaf de Rothorn
Het skigebied op de Rothorn is niet al te groot, maar voor de gevorderde skiër eigenlijk een absolute must. Met de gondel ga je omhoog naar deze hoogste berg van het kanton Luzern en via een 300 meter lange tunnel bereik je het skigebied, dat eigenlijk maar één stoeltjeslift telt en enkele pistes telt. Hierdoor is het er vaak een stuk rustiger en de dalafdaling is een echte benentrainer voor experts. De piste heeft niets voor niets de zwarte kleur gekregen, want is gerust flink pittig te noemen. Maar tegelijkertijd heerlijk en zo'n 5 km lang!
Tip 4: Gastronomische wandeling
Voor liefhebbers van winterwandelen en culinair genieten is er een gastronomische tocht uitgezet. Bij de gondelbaan van Rossweid kun je een ticket kopen die je niet alleen toegang geeft tot de lift, maar je ook een aperitief en 3-gangediner biedt. Het aperitief ontvang je direct bij de paraplubar bij het bergstation en hierna wandel je ongeveer een uur naar Restaurant Salwedeli voor het voorgerecht. Het hoofdgerecht bereik je ook weer wandelend en wordt geserveerd in Rischli dat 3,5 km verderop ligt. De laatste wandeletappe gaat naar Peters Kaffee in het centrum van Sörenberg, waar tevens het dessert klaar staat.
Tip 5: Kaasfondue op de berg
Wanneer je in Zwitserland op skivakantie bent, wil je natuurlijk een keer kaasfonduen. Een goed adres hiervoor is berghut- en hotel Schwand, dat iets hoger dan het dorp ligt, in het skigebied. Dit was oorspronkelijk een koeienstal in de zomer en een skihut in de winter. Inmiddels is alles omgebouwd tot een mooi restaurant met hotelkamers. De kaasfondue die ze hier serveren is van lokale kaas en niet al te sterk. Bijzonder: ze geven er ook fruit bij (appel, banaan en peer) en dat smaakt heerlijk in de kaas. Ben je op de ski's dan schakelt de eigenaar, speciaal voor jou, het licht in wanneer je richting het dal gaat!
Meer informatie over het winteraanbod Zwitserland >
Disclaimer: deze video is opgenomen in het skiseizoen 2019/2020 voor de corona-uitbraak. Hierdoor is er geen rekening gehouden met regels die deze winter gelden in de skigebieden.
Coronamaatregelen
Met het label ‘Clean & Safe’ verbinden toeristische dienstverleners zich ertoe om de regels opgelegd door het Zwitsers ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen strikt na te leven. Op Clean-and-safe.ch vind je meer informatie over de getroffen voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19. Voor alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland, raadpleeg de reisadviezen van de Zwitserse en de Belgische overheid.