Een skivakantie in Frankrijk betekent niet alleen goed skiën in mooie skigebieden, maar ook genieten van de lekkerste Franse gerechten. Er wordt veel gebruik gemaakt van streekproducten en de meest verfijnde wijnen worden geserveerd. Stop je tijdens het skiën even voor een tussendoortje of lunch, vermijd dan grote eettenten en ga voor een klassieke berghut. Daar heb je vaak keuze uit een groot aantal van de meest heerlijke maaltijden die je genoeg energie geven om weer de latten onder te klikken. Wat ons betreft zijn dit 10 van de lekkerste Franse gerechten op skivakantie. Welke is jouw favoriet?
#1. Croûte au fromage
Als je Frankrijk zegt, dan zeg je natuurlijk kaas, iets wat niet mag ontbreken in dit lekkere Franse gerecht. Croûte au fromage is een boterham die royaal is belegd met ham en kaas en onder de grill wordt geplaatst. De maaltijd wordt op traditionele wijze geserveerd in een ovenschaal of pannetje, iets dat uitkomst biedt bij de smeltende kaas. Het gerecht is bovendien niet af zonder spiegeleitje bovenop. Heerlijk!
#2. Uiensoep
Ideaal tijdens koude dagen waarbij je wel een warme maaltijd kunt gebruiken, maar eigenlijk áltijd lekker, is uiensoep. Een echte Franse uiensoep is machtig en kan gerust als lunch- of hoofdgerecht worden besteld in plaats van als voorafje. De soep is rijkelijk gevuld met uien, wordt op smaak gebracht met kruiden als tijm en laurier en wordt lekker in de oven gegratineerd met een plak stokbrood belegd met Gruyèrekaas.
#3. Tartiflette
De meeste Alpenlanden hebben wel een 'eigen' gerecht en een van de typische Franse gerechten op skivakantie is Tartiflette. Deze machtige maaltijd is gemaakt van aardappelen, kaas, spekjes, ui en crème fraiche en geeft je een enorme boost om na de lunch een groot aantal pistekilometers af te leggen. Het gerecht is niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel vullend. Krijg jij een hele portie Tartiflette in je eentje op, of deel jij deze liever?
#4. Tarte Tatin
Absoluut een van de lekkerste Franse gerechten op skivakantie is Tarte Tatin, dat eigenlijk een toetje of tussendoortje is, maar natuurlijk op ieder tijdstip van de dag meer dan lekker is. Tarte Tatin is de Franse versie van de Oostenrijkse Apfelstrudel, maar dan zonder vanillesaus. De omgekeerde appeltaart bestaat naast stukjes appel uit krokant bladerdeeg en een zoete karamellaag. Extra lekker als het warm geserveerd wordt met een dikke toef slagroom.
Bekijk de lekkerste recepten van gerechten uit de Alpen >
#5. Kaasfondue
Een maaltijd die zeker niet mag ontbreken aan het rijtje van de lekkerste Franse gerechten op skivakantie is kaasfondue. Hoewel het misschien eigenlijk uit Zwitserland komt, vind je bijna geen hut of restaurant in Frankrijk waar het niet op de kaart staat. Lekker een stokbroodje in de pan dopen, of juist aardappelen of knapperige groenten. Een hemelser gerecht voor kaasliefhebbers bestaat er niet en het is ook nog eens een leuk gerecht om met je gezelschap te delen.
#6. Croque Monsieur
Misschien een simpel gerecht, maar wel een van de lekkerste. Croque Monsieur bestaat uit twee witte boterhammen die belegd zijn met ham en kaassaus, met nog meer kaas bovenop en nog wat geraspte kaas. Hadden we al kaas genoemd? Lekker even in de oven onder de grill krokant laten worden en je hebt een smeuïg, goddelijk geheel.
#7. Croque Madame
Een andere variant van een van de lekkerste Franse gerechten op skivakantie is het zusje van de Croque Monsieur, namelijk de Croque Madame. Dit 'broodje' is bijna hetzelfde, maar er zit een klein verschil. Bij deze versie krijg je er nog een spiegelei bovenop geserveerd. Erg lekker en zeker een fijn alternatief voor al die andere zware maaltijden die je op het menu ziet.
Traditioneel, maar ook lekker: 5 typische gerechten op de piste >
#8. Kaasplank
Niets boven een klassieke kaasplank. Houd je van kaas, dan is het wel duidelijk dat je in Frankrijk aan het goede adres bent. Een kaasplankje is misschien niet een gerecht dat je snel bestelt als lunch, maar wel erg lekker voor bij het borrelen of als nagerecht. Ook in de supermarkt kun je eenvoudig zelf een smakelijke plank samenstellen. Sla elke soort in die je lekker lijkt, koop er een stokbroodje bij, wat fruit, een vijgendip en vergeet geen lekkere Franse wijn mee te nemen. Smullen!
#9. Crêpe
Wie van zoetigheid houdt, moet zeker een keer (of gewoon een paar keer) een crêpe bestellen. De flinterdunne pannenkoek kun je vullen met allerlei soorten lekkers. Denk aan ijs, Nutella, vers fruit, krokante noten en karamel. Maar ook als je liever van hartige gerechten houdt kun je de crêpe prima vullen met hartige producten. Hoe dan ook een heerlijk tussendoortje.
#10. Crème brûlée
De laatste in dit rijtje van de lekkerste Franse wintersportgerechten op skivakantie is een nagerecht en favoriet bij velen: de crème brûlée. Een traditioneel toetje dat gemaakt wordt van vanillecustard en in de oven wordt gegaard. Eenmaal klaar met garen, dan gooi je er een lekkere laag suiker overheen om te karameliseren. De Fransen doen dit vaak met een gietijzeren plaat die eerst boven hoog vuur wordt gehouden en daarna op de suikerlaag wordt gedrukt. Krijg jij ook al trek?
Welke van de Franse gerechten op skivakantie vind jij het lekkerst?