Skip to navigation Skip to main content

James Bond in Sölden en Obertilliach

De 24e James Bond-film biedt spanning op het hoogste niveau – tegen de bergcoulisse van de Ötztaler Alpen in Sölden en het bergdorp Obertilliach in Oost-Tirol. De hoogst gelegen weg van de Alpen. Een bergbaanstation van gewelfde stalen ribben. Een restaurant op de top in ijsblokjesdesign. Of anders gezegd: Sölden. In het skioord in de Ötztaler Alpen vonden de James Bond-makers de perfecte draailocatie voor een van de actiescènes uit de nieuwste James Bond-film. Voordelig skiën in Tirol? Klik hier voor diverse voordelige aanbiedingen vanaf slechts € 108,- p.p. >>

Lawinegevaar op de gletsjerweg

Dat James Bond überhaupt op de Gaislachkogel terecht is gekomen, is dan toch vooral te danken aan de inzet van Jakob Falkner. Het hoofd van de Söldner Bergbahnen had in april 2014 tijdens een evenement gehoord dat de productiemaatschappij Sölden als filmlocatie in overweging nam. Vanaf toen begon de persoonlijke missie 007 van Falkner: hij wilde de 24e Bond-film naar zijn bergwereld halen. Falkner gaf zijn missie de codenaam 'B 24'. Een onzekerheid moest echter op de koop toe worden genomen: in de winter is de gletsjerweg doorgaans gesloten. Lawinegevaar. Aan dit gevaar willen wij toeristen niet blootstellen en dus ook niet Daniel Craig.

Sölden als filmlocatie voor 007

Na zijn terugkeer in Sölden, verzamelde Falkner een klein team om zich. Kort daarna werd officieel bekend gemaakt waarover de media toch al speculeerden: Sölden wordt een Bond-locatie. In december 2014 maakte de filmcrew poefopnames. Falkner had alleen één eis: “Veiligheid voor alles!” Maar de weg kon worden geopend. En zo werd in januari 2015 de “first unit” met hoofrolspeler Daniel Craig, Bond-girl Léa Seydoux en “Mr. Hinx“ Dave Bautista gedraaid. In februari werden de filmopnames met stuntmensen voortgezet. Na in totaal drie weken filmen, stonden autoachtervolgingen en schietpartijen in de witte bergcoulisse op band.

Obertilliach: 687 inwoners plus een geheim agent

Ook Obertilliach is een schouwplaats van “Spectre'. De filmcrew arriveerde met sneeuw, een sportvliegtuig en een schuur uit Stiermarken in de gemeente in Oost-Tirol. “Bond-huis” noemden de inwoners van Obertilliach de schuur. Deze was in Stiermarken gedemonteerd en werd aan de bovenste rand van een piste in het skigebied Golzentipp weer opgebouwd. Op in totaal vier plaatsen in Obertilliach werd voor “Spectre” gedraaid. Voor de scènes rond het “Bond-huis” en op de bijbehorende skipiste was ook hoofdrolspeler Daniel Craig medio januari 2015 gedurende drie dagen ter plaatse.

Sportvliegtuig in skigebieg Golzentipp

Een andere locatie is het onder monumentenzorg geplaatste centrum van Obertilliach. “Vanwege het historische dorpscentrum is de filmcrew überhaupt op ons gekomen”, aldus de burgemeester Matthias Scherer. De voorbereidende werkzaamheden begonnen begin september 2014. Om ervoor te zorgen dat het centrum ook echt winters lijkt, werd kunstmatige sneeuw gebruikt. Medio januari 2015 werd op de piste gedraaid. Hiervoor moest de lift gedurende twee dagen worden gesloten. Spectaculair ging het er ook in een stuk bos naast het skigebied Golzentipp aan toe. Hier vloog een sportvliegtuig doorheen. Scherer trekt eenzelfde conclusie als de verantwoordelijken in Sölden: de samenwerking is zeer goed verlopen en was veel minder complex en vooral minder formeer dan hij had verwacht.

Feiten over de James Bond-opnames in Tirol

  • 8,9 miljoen euro productiegerelateerde uitgaven in Tirol (accommodatie, maaltijden, transport, huren, honorariums en overige)
  • 31 draaidagen in Tirol 30.000 overnachtingen van cast en crew in Tirol, Karinthië en Stiermarken
  • 600 filmmakers in de internationale crew
  • 250 filmmakers uit Oostenrijk resp. Tirol
  • 210 leveranciers uit Oostenrijk resp. Tirol
  • De voorgaande film “SKYFALL” trok 130 miljoen bioscoopbezoekers. De productiemaatschappij verwacht voor “SPECTRE” nog meer bezoekers.

Klik hier voor diverse voordelige aanbiedingen vanaf slechts € 108,- p.p. >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.