Skip to navigation Skip to main content

Skihelm: alles wat u moet weten

Skihelmen, zo'n 15 jaar geleden waren er nog niet veel te zien op de piste. Her en der zag je er een langs flitsen, maar alleen op de supersnelle skiërs of de allerkleinste kinderen. De een deed er een beetje lacherig over, de ander dacht er serieus over na. Wanneer u nu op de piste komt is de kans klein dat u iemand ziet zónder een skihelm. In sommige landen is de helm verplicht (voor kinderen), in andere niet. Lees hier ook tips voor de aanschaf van een skihelm.

Skihelm, waar verplicht?

De skihelmplicht is een discussie die al meerdere jaren aan de gang is. De een vindt dat de skihelm verplicht moet zijn. Voor scooters is het immers ook verplicht en de kans is groot dat u net zo hard als een scooter gaat. De ander vindt van niet, omdat het de eigen verantwoordelijkheid is en de skiër of snowboarder kan zelf inschatten of het nodig is. Ook de skilanden denken na over deze discussie. Sommige landen hebben de skihelm verplicht voor kinderen, andere landen (nog) niet.

LAND

HELMPLICHT

Oostenrijk Skihelm verplicht voor kinderen t/m 15 jaar in heel Oostenrijk behalve de provincies Tirol en Vorarlberg. Wel zijn er in Tirol en Vorarlberg skischolen die een helm verplichten.
Duitsland Niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd.
Italië Verplicht voor kinderen t/m 14 jaar. Geen helm? Dan riskeert u een boete van €200,-.
Zwitserland Geen helmplicht.
Frankrijk Geen helmplicht.
Polen Skihelm is verplicht voor kinderen t/m 15 jaar. Reken ook hier op een boete als uw kind geen helm draagt.
Noorwegen Geen helmplicht, maar het dragen van een helm door kinderen wordt wel gestimuleerd.
Tsjechië Geen helmplicht.
Canada & USA Geen helmplicht.


Lees meer over skimateriaal >

Verschillende typen skihelmen

Skihelmen bestaan natuurlijk in allerlei soorten en maten. Basic helmen met één kleur, kinderhelmen met cartoons en vrolijke helmen met bloemen. Zelfs de skihelm is trendy en voor elk type skiër bestaat een type skihelm. Voor brildragers zijn er helmen met een vizier. Bij sommige vizierhelmen is het mogelijk om het vizier te wisselen voor één met een andere kleur, geschikt voor een ander weertype. Op zonnige dagen kan een skihelm behoorlijk warm worden, een skihelm met ventilatie biedt de oplossing. En hygiëne? Ook hier wordt aan gedacht, het binnenwerk van sommige skihelmen kan eruit, zodat het gewassen kan worden. Een van de grootste trends is de GoPro, een camera die bovenop bepaalde helmen bevestigd kan worden. Wilt u een GoPro op uw helm maar dit kan niet? Geen zorgen, er bestaan speciale 'harnassen' die om de helm passen, waar de GoPro aan bevestigd kan worden. Zoals u leest zijn er vele mogelijkheden. De laatste die ik noem is de skihelm met ingebouwde hoofdtelefoon en bluetooth!

Dynastar

Skihelm kopen, tips

Gaat u een nieuwe skihelm kopen? Neem dan uw skibril of goggle mee naar de winkel. Deze moet comfortabel zitten en goed aansluiten in combinatie met een skihelm. Ook is het belangrijk dat de helm niet schuift (te los zit) als de kinband is bevestigd. Neem de tijd voor het vinden van een geschikte skihelm. Skihelmen kunnen twee keurmerken hebben waar u op kunt letten. Ten eerste het CE keurmerk, waarmee het aan de (minimum) eisen van de EU voldoet. Een speciaal keurmerk voor de skihelm is 'EN 1077', ook dit keurmerk staat voor specifieke Europese eisen. Helmen bestaan in allerlei prijsklassen, van een paar tientjes tot honderden euro's. Een helm van 25 euro heeft een andere kwaliteit dan een helm van 200 euro. Overigens zegt prijs ook niet alles, Swarovski stenen voegen niks toe aan de veiligheid van de helm, maar wel aan de prijs! Bedenk goed wat voor een skiër u bent en wat uw behoeften zijn. Laat u in een winkel adviseren door een medewerker en zorg dat de helm goed past.

Wat is uw mening over de skihelmplicht?

159 - Winter - Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.