We hebben er drie heerlijke sneeuwdagen opzitten. Afgelopen zondag is het begonnen met sneeuwen in Frankrijk en Italië, waarna het neerslaggebied op maandag ook Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk bereikte. Dankzij koude lucht sneeuwde het gisteren zelfs tot in de dalen. Vandaag brengt warme lucht het kwik en de sneeuwgrens weer iets omhoog. De komende dagen wordt het wisselvallig, met vooral sneeuw voor de noordwestkant van de Alpen. Je leest er alles over in dit Alpenweer.
Een kleine terugblik
Voordat we vooruitkijken, eerst nog even een kleine terugblik op de afgelopen dagen. Het zwaartepunt van de dump lag dit keer in de West-Alpen. Daar is de afgelopen dagen wel 50 cm sneeuw gevallen, met lokaal uitschieters van meer dan een meter. Ook de zuidkant van de Alpen is er dit keer goed vanaf gekomen. Daar was het sneeuwdek al heel goed, maar nu is het er met 20 tot 40 cm verse sneeuw pas echt genieten. Verder richting het oosten nam het neerslaggebied in intensiteit af, maar alsnog zijn de sneeuwhoeveelheden daar niet mis. In Vorarlberg is ruim 50 cm sneeuw gevallen. In Zuid-Duitsland, Tirol en Salzbugerland zijn de hoeveelheden met 20 tot 30 cm iets minder, maar omdat het daar goed koud was zijn ook veel dalen wit gekleurd. Hieronder wat webcams van vanochtend.
Webcams 11 januari 2023
Vandaag milder met een hogere sneeuwgrens
Warme lucht stroomt vandaag het Alpengebied binnen, waardoor de temperatuur en sneeuwgrens weer hoger komen te liggen. Aan de zuidkant van de Alpen is het overwegend droog, met veel ruimte voor de zon. Daar waar wel nog wat wolken hangen, kan een kleine vlok sneeuw vallen. De sneeuwgrens ligt tussen de 1000 en 1200 meter hoogte. Een zwakke storing brengt wat neerslag naar de Franse Alpen en Pyreneeën. Vanaf 1600 meter hoogte kan daar zo’n 5 tot 20 cm sneeuw vallen. Aan de noordkant van de Alpen hangt dikke bewolking. De sneeuwgrens ligt tussen 1300 - 1600 meter hoogte en hier kan het de hele dag regenen of sneeuwen. Later vandaag volgt er wederom een koufront, dat het kwik en de sneeuwgrens iets omlaag brengt. Er valt rond de 20 cm sneeuw.
Wisselvallige dagen
Zoals vandaag verloopt, verloopt ook de rest van de week. Koude en warme lucht wisselen elkaar af en storingen brengen neerslag. De sneeuwgrens blijft op donderdag hangen tussen 1000 en 1600 meter hoogte. In de dalen regent het, maar op de berg valt sneeuw. Gemiddeld zo'n 20 cm. De meeste neerslag valt in het noorden en noordwesten van de Alpen. Op vrijdag brengt een koufront het kwik en de sneeuwgrens weer iets omlaag en valt er vanuit het noordwesten opnieuw zo’n 20 cm sneeuw. In het weekend kan warme lucht het weerbeeld weer gaan bepalen, maar de kans op sneeuw blijft aanwezig.
Mogelijk vanaf zondag opnieuw veel sneeuw
Het is nog ver weg, maar voor zondag en maandag laten de eerste weerkaarten een nieuw sneeuwfront zien. Bergfex voorspelt bijvoorbeeld nu al 58 cm sneeuw op zondag in Chamonix Mont-Blanc, 30 cm in Val Thorens, 22 cm in Kaprun (Kitzsteinhorn) en 15 cm in Saas-Fee. Bovendien lijkt het vanaf dan ook echt af te koelen. We houden je uiteraard op de hoogte!
Vooral regen in het Sauerland
Helaas zijn de weerberichten voor het Sauerland nog altijd niet positief. Het is er veel te warm, waardoor de voorspelde neerslag voornamelijk als regen valt. Gisteren zijn er een paar vlokken naar beneden gekomen, maar te weinig om het landschap weer een winters uiterlijk te geven. De komende dagen blijft het warm, met temperaturen rond de 6 °C. Op zaterdag wordt het wel weer iets kouder en het lijkt erop dat die trend volgende week doorzet. Laten we het hopen, de skigebieden zijn hard toe aan een verse laag sneeuw en koude temperaturen zodat de sneeuwkanonnen kunnen draaien.
Verhoogd lawinegevaar
Dankzij de verse sneeuw is het lawinegevaar in meerdere gebieden verhoogd. In een groot deel van de Franse Alpen, het zuidwesten, zuiden en zuidoosten van Zwitserland en op sommige plaatsen in Italië en Oostenrijk is niveau drie van vijf op de lawinegevarenschaal afgegeven. In de overige gebieden geldt niveau één of twee. Hier is de kans op lawines aanzienlijk. Lawines kunnen makkelijk worden geactiveerd, zeker op steile hellingen en in de gebieden die in het lawinebericht staan aangegeven. Houd de actuele waarschuwingen vanuit de skigebieden dus goed in de gaten.