Skip to navigation Skip to main content
Blij Sneeuwbui
© Spalder Media Group

Winterwandelen

Wandelen is een heerlijke activiteit voor iedereen die niet dagelijks wil skiën of gewoon lekker in de winterse natuur wil zijn. Je kunt in alle rust genieten van de adembenemende bergwereld tijdens het winterwandelen. De wandelroutes zijn vaak lang niet zo druk als de pistes, waardoor je je alleen met de natuur waant. Zo beleef je de ongerepte natuur op z’n mooist.

Er zijn bestemmingen waar de mogelijkheden voor wandelaars optimaal zijn. Denk hierbij aan uitgezette en geprepareerde winterwandelpaden. Winterwandelen kun je ook met een gids doen, met een groep, of met sneeuwschoenen. Hieronder vind je alle informatie over winterwandelen en sneeuwschoenwandelen.

Winterwandelen in de Alpen
© Spalder Media Group

Winterwandelen in Oostenrijk

In veel Oostenrijkse skigebieden kun je prachtige winterwandelingen maken. Lange tochten, korte tochten, tochten in het dal en tochten op de berg. De paden zijn vaak goed aangegeven op de borden. Ook kun je bij veel bestemmingen eerst de lift nemen en daarna gaan winterwandelen. Hieronder vind je een overzicht van 5 bestemmingen in Oostenrijk waar je prachtig kunt winterwandelen en 5 tips van winterwandelingen in Oostenrijk.

  • Top 5 Bestemmingen in Oostenrijk

    1: Kufstein
    2: Achensee
    3: Reutte
    4: Seefeld
    5: Filzmoos

  • Top 5 winterwandelingen in Oostenrijk

    1: Winterwanderweg Achenpromenade
    2: Rondje Piburger See
    3: Van Angerberg Embach naar Breitenbach
    4: Vorderer Gosausee - Gosaulacke - Hinterer Gosausee
    5: Wandelen rond de Achensee

Winterwandelen in Duitsland

Winterwandelen in Duitsland is ideaal voor een lange en een korte trip. Winterberg ligt op zo'n 4 uur rijden vanaf Utrecht, perfect voor een (lang) weekend winterwandelen in Duitsland. Ook in het zuiden van Duitsland vind je mooie bestemmingen, bijvoorbeeld in het Zwarte Woud en in Beieren.

Winterwandelen in Italië

Italië, het land van wijn, pasta, pizza en natuurlijk de Dolomieten. Er is altijd genoeg te doen en het is een heerlijk vakantieland in elk seizoen. In de winter bieden de bestemmingen mooie gemarkeerde winterwandelpaden. Wie wil er nou niet winterwandelen met uitzicht op de imposante Italiaanse bergwereld?

  • Top 5 Bestemmingen in Italië

    1: Ortisei
    2: Seiser Alm
    3: Bruneck
    4: Alta Badia
    5: Val di Sole

  • Top 5 winterwandelingen in Italië

    1: Wandelen aan de voet van de Rosengarten
    2: Huttentocht door Parco Naturale Fanes Sennes
    3: Wandeling naar de Malga Tuff Alm (regio Seiser Alm)
    4: Wandeltocht door het Altfasstal
    5: Wandeling naar de Flaner Jöchl (regio Sterzing)

Winterwandelen in Zwitserland

De bergwereld van Zwitserland leent zich uitstekend voor winterwandelingen. Wandel met uitzicht op de Eiger, Jungfrau of de Mönch of door het prachtige landschap bij Davos-Klosters. Na een heerlijke wandeling stop je bij één van de vele gezellige berghutten en geniet je natuurlijk van de Zwitserse specialiteiten. En zoals dat gaat in Zwitserland, zijn de winterwandelpaden hier uitstekend gemarkeerd.

  • Top 5 Bestemmingen in Zwitserland

    1: Wengen
    2: Adelboden
    3: Interlaken
    4: Arosa - Lenzerheide
    5: Davos - Klosters

  • Top 5 winterwandelingen in Zwitserland

    1: Van Habkern naar Waldegg
    2: Wandeling van Adelboden naar uitzichtpunt Hörnli
    3: Felskinn bergstation - Britannia Hütte
    4: Panoramawandeling rondom de Engelstock
    5: Wandeling over de hoogvlakte van Melchsee-Frutt

Winterwandelen in Frankrijk

De Franse Alpen staan niet alleen bekend om de grote skigebieden die je er vindt, ook de mogelijkheden voor winterwandelen zijn erg groot. Eigenlijk kun je in elk gebied wel mooie wandelingen maken, met én zonder sneeuwschoenen. De ene wandeling begint in het dorp, voor de andere moet je eerst met de lift naar boven. De keuze aan routes is enorm, stuk voor stuk even mooi.

  • Top 5 Bestemmingen in Frankrijk

    1: Megève
    2: Morzine
    3: Le Grand Bornand
    4: Queyras
    5: Les Menuires

  • Top 5 winterwandelingen in Frankrijk

    1: Wandeling richting Mont Cally
    2: Wandel van Les Chevannes naar Morzine
    3: Wandeltocht door Parc naturel régional du Vercors
    4: Wandeling op de Mont Chery
    5: Bergstation van de Super Chatel - Chalet Neuf

Winterwandelen: kleding en materiaal

Winterwandelen doe je, zoals de naam al zegt, in de winter. Dat betekent dat je niet wegkomt met een spijkerbroek en een paar sneakers. De juiste uitrusting heb je al snel bij elkaar en vaak hangt deze gewoon al bij je in de kast als je regelmatig in de winter naar de Alpen gaat.

Om te beginnen is het belangrijk dat je met laagjes kleding werkt. Je begint met een thermoshirt en -broek. Als tweede laag voor je bovenlichaam kun je dan bijvoorbeeld een fleecevest aandoen. Deze zorgt voor extra warmte. En als derde laag zorg je voor een winddichte jas. Qua broek kun je een dikke wandelbroek dragen of, als je die niet hebt, je skibroek. Door laagjes te dragen hou je beter warmte vast en kun je makkelijker inspelen op het weer. Op warme dagen kun je een laagje minder aandoen en op koude dagen juist een laagje extra.

Ook is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Voor winterwandelen kun je stevige, hoge bergschoenen dragen. Deze zijn waterdicht en er zal ook niet zo snel sneeuw in komen. Daarnaast zijn ze stevig genoeg om eventueel wandelijzers onder vast te maken. Hieronder vind je de hele materiaallijst met wat je zeker moet hebben en wat je eventueel nog als extra mee kunt nemen

  • Thermokleding
  • Fleecevest
  • Winddichte jas
  • Dikke wandelbroek/skibroek
  • Waterdichte wandelschoenen
  • Wandelrugzak
  • Muts, sjaal en handschoenen
  • Drinken, eventueel warm in een thermosfles
  • Voldoende eten
  • Wandelkaart
  • Zonnebril en zonnebrand
  • EHBO-setje
  • Mobiele telefoon
  • Optioneel: verstelbare wandelstokken
  • Optioneel: camera
  • Optioneel: sneeuwschoenen
  • Optioneel: verrekijker
  • Optioneel: wandelijzers
  • Optioneel: waterdichte hoes voor je rugzak
Wandelen op wintersport
© Spalder Media Group

Voorbereiding op winterwandelen

Ook voor een winterwandeling geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zo kom je, als het goed is, niet voor onverwachte situaties te staan en kun je ongestoord genieten van je wandeling. Het is belangrijk om van tevoren te weten wat voor weer je kunt verwachten. Zo kun je je hierop kleden en eventueel extra lagen meenemen in je rugzak. Daarnaast moet je de lawinewaarschuwingen altijd even controleren. Ook op wandelpaden kunnen lawines terechtkomen of ontstaan.

Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je route (ongeveer) loopt. Bij hevige sneeuwval kunnen de wegwijzers namelijk zijn ondergesneeuwd en dan is het wel fijn om te weten waar je ongeveer heen moet. Neem dan ook altijd een wandelkaart mee, zodat je zelf de route kunt zoeken als de bewegwijzering ontbreekt.

  • Bij wandeling over ijs of een gletsjer, zorg voor passende wandelijzers
  • Extra laagje in je rugzak bij koud weer
  • Weet wat voor weer je kunt verwachten
  • Weet hoe de wandelroute loopt

Winterwandelen naar de mooiste berghutten

Winterwandelen met als einddoel een berghut, goed idee toch? In de ochtend wandel je 2 á 3 uur, om daarna te genieten van een lekkere lunch in een berghut. Wandelen doe je uiteraard ook op de terugweg naar het dorp en je accommodatie, heerlijk! Maar mocht dit wat te veel van het goede zijn, dan kun je bij sommige wandelingen ook de lift naar het dal nemen. Heb je reisgenoten die gaan skiën? Bij onderstaande berghutten kunnen wandelaars en skiërs komen.

Van dorp Naar berghut Duur
Hinterglemm Ellmaualm (1600 m)
2,5 - 3 uur
Wengen (bergstation Männlachen) Restaurant Eigernordwand (2061 m)
2,5 uur
Adelboden Sillerenhühel (1974 m )
3 uur
Riezlern Berghaus Schönblick
2 uur
Achensee Riederbergstüberl
1,5 uur
Garmisch-Partenkirchen Berggasthof Eckbauer
2 uur
Pichl - Preunegg Jagastüberl
2,5 uur

Wat is sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is wandelen in de sneeuw, maar dan met speciale sneeuwschoenen onder je schoenen gebonden. Bij verse sneeuw kun je niet heel makkelijk op je gewone schoenen door de sneeuw lopen, je zakt namelijk snel weg in de sneeuw. De sneeuwschoenen zorgen voor een groter wandeloppervlak, waardoor je niet zo snel wegzakt. Tijdens het winterwandelen is het verstandig om wandelijzers mee te nemen. Maar, ga je ook buiten de geprepareerde wandelpaden winterwandelen, dan raden we aan sneeuwschoenen mee te nemen. Deze kun je ook huren bij (ski)verhuurwinkels.

De sneeuwschoen

In de basis is de sneeuwschoen altijd hetzelfde, ze hebben een deck, een binding en een hielbandje. Wel kun je globaal een onderscheidt maken tussen recreatieve sneeuwschoenen, mountaineering sneeuwschoenen en sneeuwschoenen waar je mee kunt rennen. De mountaineering sneeuwschoenen zijn gemaakt voor steilere hellingen en hebben een stevigere constructie en grotere tanden. De sneeuwschoenen om mee te rennen zijn heel licht in gewicht. Met de bindingen bind je je gewone schoenen en de sneeuwschoenen aan elkaar vast.

De techniek van het sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is vrij eenvoudig, zeker als je ervaring hebt met wandelen in de sneeuw. De techniek van het sneeuwschoenwandelen is vrij makkelijk te leren. Bij het traverseren van een helling (horizontaal over de flank van de helling lopen), kantelt de sneeuwschoen, wat bij steile hellingen vervelend kan worden. Je kunt op drie manieren een heuvel op sneeuwschoenwandelen: zijwaarts stappen, recht omhooglopen (bij hele steile plekken vrij lastig) of de visgraat pas, waarbij de tenen naar buiten wijzen. Wil je alles leren over de techniek van het sneeuwschoenwandelen? Ga dan met een gids op pad!

Top 10 sneeuwschoenwandelen

Het voordeel van sneeuwschoenwandelen is dat je dit in de verse sneeuw doet! Je bent niet afhankelijk van de geprepareerde wandelpaden. Uiteraard raden we wel aan om je te verdiepen in de sneeuwschoenwandelingen van jouw bestemming, en daardoor te kiezen voor veilige paden, of op pad gaan met een gids. Onderstaande bestemmingen bieden veel mogelijkheden voor sneeuwschoenwandelen.